Mit liv med bondelandets natur

Kaj Sand-Jensen

Udkommer d. 16/05/2017
Hent forsidebillede
(139.00 KB)

Mit liv med bondelandets natur er professor Kaj Sand-Jensens beretning om personlige oplevelser og opdagelser i den danske natur fra drengetiden ved Limfjorden og Ryå i Nordjylland til nutiden ved Furesø og Grib Skov i Nordsjælland.

Fortællingen er krydret med studier af havgræsserne i Middelhavet og tørketålende arter på Ölands kalkklipper samt tilbageblik til de første udforskninger af naturen af Carl von Linné og Charles Darwin.

Kaj Sand-Jensen beretter blandt meget andet om fascinerende tilpasninger hos farvestrålende guldsmede og seksuelle kapløb hos vandkalve, hvor hunnerne udvikler furede rygge for bedre at kunne ryste uvelkomne hanner af.

Vi får også fortællingen om det ekstreme miljø i dammene, som betyder, at arterne må kunne tåle temperaturstigninger på 15 grader og ti timers iltsvind hver eneste sommerdag.

Samtidig beretter bogen om det store naturtab i Danmark gennem de seneste 100-200 år, der bød på afdansningsbal for brushøns og udryddelse af nøjsomme planter og smådyr i søerne, i skovene og i det lysåbne land.

Granskning af de gamle værker dokumenterer en voldsom forarming af den danske natur og biodiversitet. Forfatterens faglige gennemgang afskræller politisk opportunisme og overgreb på naturen, fordi viden og indsigt indebærer en absolut oplysningspligt til landets borgere om de rette sammenhænge mellem naturen og menneskets forurening og udnyttelse.

Heldigvis viser de seneste års naturhistoriske mirakler - tilbagekomsten af havørnen, laksen i Skjern Å og rigdommen af nye planter i den genskabte Filsø - at hvor der er vilje og vedholdenhed, udfolder naturen sig atter og kan komme tilbage i overflod.

Fakta om bogen
Type Bog
ISBN 9788702234152
Udgave 1
Udgivet 2017
Sider 292
Omslagsgrafiker Narayana Press
Vejledende pris: 249,95

Tilmeld nyhedsbrev

E-mail