Hulemennesket

Peter Løhr

Udkommer d. 01-06-2021
Hent forsidebillede
(1,80 MB)

EN HISTORISK ROMAN OM KUNST, KRIG OG KÆRLIGHED.

I Hulemennesket følger vi guldaldermaleren Johan Thomas Lundbye under hans ophold i Rom i 1845, hvor det sanselige Italien lokker den unge maler ud af hulen og ind i livet på måder, der får afgørende betydning for hans senere valg om at melde sig frivilligt til krigen.

Møderne under sydens sol med hjertevennen Jerichau, idolet Marstrand, frugtpigen Rosa, Thorvaldsens datter og flere andre i den danske kunstnerkoloni, driver Lundbye gennem forelskelser og svigt, manisk storhedsvanvid og selvudslettende depression, basale erkendelser og guddommelige åbenbaringer. Ind og ud af hulen mellem følelsen af at være ganske alene og forbundet til verden.

J.Th. Lundbye (1818-48) er kendt for sine åbne landskaber og intime dyreskildringer, sit maniodepressive sind og spektakulært mystiske dødsfald som kun 29-årig under Treårskrigen. Inden han drager i felten i 1848, noterer han som det allersidste i sin dagbog:

“Om en vildsom kugle … da vil den kun bringe et hjerte til ro, der lider af smerteligere sår.”

Elleve dage senere dør Lundbye netop af en vildsom kugle, inden han overhovedet når i kamp. Men er den officielle vådeskudsforklaring virkelig sand? Eller er den en dækhistorie over et selvmord, der ville have udløst en skandale for den spæde og pressede nationalstat?

 

Fakta om bogen
Type Bog
ISBN 9788702278064
Udgave 1
Udgivet 2021
Sider 321
Omslagsgrafiker Studio Marie Brodersen
Vejledende pris: 199,95

Tilmeld nyhedsbrev

E-mail