Næste gang ilden

James Baldwin

Udkommer d. 02-08-2024
Hent forsidebillede
(1,70 MB)

Næste gang ilden er et personligt portræt af James Baldwins egen opvækst i Harlem og et brændende opgør med raceundertrykkelse. I to breve skrevet med lige dele vrede og ømhed, smerte og klarsyn stiller Baldwin spørgsmålet: Hvordan kan vi opnå en verden uden racediskrimination? 

Det ene brev er skrevet til hans dengang 14-årige nevø i anledning af hundredåret for slavernes frigørelse. Her afdækker Baldwin racismens mekanismer i amerikansk historie og viser, at USA er et samfund grundlagt på systematisk undertrykkelse af sorte amerikanere. I det andet brev diskuterer han forholdet mellem race og religion og går kritisk til både den kristne kirke – som han selv voksede op med og siden vendte ryggen – og Nation of Islam, der på det tidspunkt havde et godt tag i Harlem med tanker om etableringen af en sort stat.

Næste gang ilden udkom i USA i 1963 og blev en vigtig bog i borgerrettighedsbevægelsen. Den blev udgivet på dansk samme år. Bogen er nu nyoversat af Niels Lyngsø og udkommer sammen med Hvis Beale Street kunne tale d. 2. august 2024, hvor James Baldwin ville være fyldt 100 år.

Fakta om bogen
Type Bog
ISBN 9788702314557
Udgave 1
Udgivet 2024
Sider 128
Omslagsgrafiker Peter Kræmmer
Oversætter Niels Lyngsø
Vejledende pris: 229,95

Tilmeld nyhedsbrev

E-mail