Mærket

Frída Ísberg

Udkommer d. 26-05-2023
Hent forsidebillede
(723,00 KB)

Empatitesten er en revolutionerende social teknologi, der kan bedømme en testtagers tendens til empati og amoral adfærd. Hvis man dumper testen, tilbydes et helt arsenal af behandlingsformer og ressourcer. Et særligt tilpasset forløb med medikation og terapi sættes i søen – og forløbet følges nøje, så al anti-social adfærd identificeres.

Testen gives gratis, og dem der har bestået kan få ’mærket’. Et tiltagende antal virksomheder bliver ’empati-certificerede’, ligesom beboelsesforeninger begynder at nægte adgang for umærkede personer.

Island bliver opdelt i to lejre: Dem der ønsker et langt trykkere samfund, og dem der ønsker et retfærdigt samfund - med andre ord, empatitestens tilhængere og modstandere. Og med kort varsel skal en national folkeafstemning afgøre, om testen skal gøres obligatorisk for alle.

Mærket er fortalt fra fire vidt forskellige positioner i samfundet. Vi følger Vetur, en lærer i folkeskolen, der flygter til et mærket fællesskab efter at være blevet stalket af sin ekskæreste, der ikke bestod testen. Eyja, der bliver fyret fra sit job i Islands største investeringsfirma, fordi hun ikke bestod den. Og så er der Olafur Tandri, som er medlem af den islandske psykologforening og som presser på for at få afstemningen igennem. Og endelig er der Tristan: En ung mand der kæmper med næb og klør for ikke at blive testet. Men hvorfor?

Mærket er en flerstemmig og vedkommende roman sat i en nær fremtid, der minder meget om vores egen. Fríða Ísberg undersøger partiskhed og polarisering, fordomme og empati – hvad de ting gør ved et samfund, og hvad vi overhovedet forstår ved sidstnævnte.  

Fakta om bogen
Type Bog
ISBN 9788702362268
Udgave 1
Udgivet 2023
Sider 272
Omslagsgrafiker Patrik Svensson
Oversætter Kim Lembek
Vejledende pris: 249,95

Tilmeld nyhedsbrev

E-mail