Årets Michael Strunge-pris til Olga Ravn
Dato: 4. juni 2015

Onsdag 10. juni 2015 uddeles årets Michael Strunge-pris. Den går til forfatteren Olga Ravn for romanen Celestine.

Priskomitéen motiverer blandt andet sit valg således:

»Celestine er en roman om at gå igen og om at blive i gengangeriet. Den handler om spøgelser, men også om et kæresteforhold, der går itu – om at blive i kærlighedens gerninger, lang tid efter kærligheden er forbi – og om at være skilsmissebarn og bære sorgen over afdøde familier med sig. Den handler om søvnløshed. ”Jeg vil gerne blive i det, man ikke kan kalde tilgivelse. Jeg vil hade, det skal holde mig oprejst, det skal holde mig underholdt,” står der i begyndelsen af Celestine. Det sidste ord er vigtigt, for Celestine er ikke bare en bog, skrevet med en stor og smertelig ærlighed; det er også en meget morsom og ind imellem nærmest overgearet bog. Dens sætninger bobler af vilde, skarpe, lallede billeder, ”syrenbuskene blomstrede med retarderet intensitet”. For denne særlige kombination af smertelig ærlighed, sproglig skraphed og overstadige billeder tildeles Olga Ravn Michael Strunge-prisen 2015.«

Michael Strunge-prisen er på 50.000 kr. Den blev grundlagt af Borgens Forlag i 1989 og er siden 2012 blevet sponseret af Gyldendal. Samtidig blev fundatsen ændret med accept fra stifterne, Michael Strunges forældre: Hvor hæderen tidligere skulle gives til en lyriker, der var debuteret efter 1986, tildeles den nu ”en dansksproget skønlitterær forfatter for dennes anden skønlitterære udgivelse”.

Olga Ravn debuterede i 2012 med den anmelderroste digtsamling Jeg æder mig selv som lyng. Olga Ravn har desuden fundet Tove Ditlevsens glemte og gemte tekster til Jeg ville være enke og jeg ville være digter, der udkom i foråret 2015.

Michael Strunge-prisen blev sidste år overrakt til Theis Ørntoft. Blandt de tidligere modtagere er Sissel Bergfjord, René Jean Jensen, Lars Skinnebach, Nicolaj Stochholm, Morten Søndergaard, Niels Lyngsø og Lone Hørslev.

En komité på tre medlemmer vælger årets modtager. Den består p.t. af professor Anne-Marie Mai, forfatter Klaus Høeck og lektor Tue Andersen Nexø.

Prisoverrækkelsen finder sted onsdag 10. juni 2015 kl. 16 på Gyldendal, Forværelset, Klareboderne 3, Kbh. K. Pressen er velkommen uden tilmelding.


Med venlig hilsen

Gyldendal

Foto og forside:
Foto af Olga Ravn kan downloades herfra: http://presse.gyldendal.dk/Forfattere.aspx?search=Olga%20Ravn
Forsiden til Celestine kan downloades herfra: http://presse.gyldendal.dk/Titler.aspx?search=Celestine

Tilmeld nyhedsbrev

E-mail