Apple strammer skruen: Fjerner nu også Hippie-bøger fra App Store
Dato: 12. november 2012

Apple optrapper nu censuren mod Peter Øvig Knudsens to Hippie-bøger og har fjernet App-udgaven af bøgerne fra deres App Store. Beslutningen blev meddelt ved en telefonopringning fra Apple i Californien.

Det nye skridt fra Apple er langt alvorligere end de første: Ebogs-udgaverne af Hippie har trods alt kunnet købes andre steder end i Apples iBookstore, men App-udgaven til iPad og iPhone kan udelukkende købes i App Store. Vi har derfor nu ingen mulighed for at sælge den mest avancerede udgave af mine bøger,” siger Peter Øvig Knudsen.

App-udgaven af Hippie-bøgerne kombinerer en ebogsudgave, der indeholder tekst og fotos, med en lydbogsudgave, der indeholder forfatterens egen oplæsning af bogen med nykomponeret musik af Tømrer-Claus, en af bogens hovedpersoner. App-udgaven, der er specielt udviklet af Hippieselskabet, giver mulighed for at skifte frit mellem læsning og oplæsning med musik og er efter alt at dømme den første af sin art i verden.

App-udgaven af Hippie 1 udkom sammen med papirbogen i oktober sidste år og blev ved den lejlighed godkendt af Apple. Den har således været til salg i App Store i over et år. App-udgaven af Hippie 2 blev ligeledes i første omgang godkendt af Apple og har været til salg siden udgivelsen for to uger siden.

Apples beslutning blev meddelt telefonisk af en medarbejder, der kun havde standardsvar på mine indvendinger. Konsekvensen for os er voldsomt ubehagelig: Vi har investeret betydelige summer og kræfter i en avanceret App, som vi nu ikke kan sælge nogen steder. Selv hvis vi censurerer den, vil den sandsynligvis ikke blive godkendt til salg i App Store,” siger Jens Lauritsen, administrerende direktør i Hippieselskabet.

I sidste uge godkendte Apple en æblecensureret udgave af Hippie-ebøgerne til salg i iBookstore efter først at have afvist bøgerne på grund af nøgne mennesker. Men allerede efter fire dage blev den censurerede udgave fjernet fra iBookstore uden nogen begrundelse fra Apple.

Sagen har vakt voldsom debat, flere kulturordførere har rejst sagen i Folketinget, danske medlemmer af EU-Parlamentet har rejst den over for EU-Kommissionen, og kulturminister Uffe Elbæk har bebudet, at han vil kontakte sine ministerkollegaer i EU for at finde fælles fodslag i sagen.

Sagen er for mig at se af stor principiel betydning,” siger Peter Øvig Knudsen. ”Netop nu dannes mønsteret for det digitale kulturforbrug i Danmark, og pludselig skal vi forholde os til, at store udenlandske koncerner kan censurere eller simpelthen forhindre salget af dansksprogede bøger til de danske læsere.”

Se links til den internationale presseomtale på http://hippienu.dk/node/141 og se de censurerede billeder på http://hippienu.dk/node/345

Hippieselskabet er oprettet for at udgive de digitale udgaver af Hippie 1 og 2 og ejes af Peter Øvig, Gyldendal og e-firmaet Empatii. Hippiselskabet er blandt de tre nominerede til SAXOs Innovationspris, som uddeles af kulturministeren på BogForum i aften.

Uddrag fra brugeranmeldelser af Hippie-Apps:

Jeppe Lajer, læseranmelder, Hippie App 2:
Ipad App'en er på samme høje niveau som 1'eren med Tømrer Claus' fascinerende musikside og den meget fine mulighed for at skifte mellem lydbog og ebog - hvilket har gjort mine cykelture MEGET bedre, samtidig med at jeg selv kan læse videre i teksten, når det passer bedre ind i den sociale setting, jeg befinder mig i.

Nina Maria Mørk, læseranmelder, Hippie App 1:
Peter Øvig og jeg har haft et meget intimt forhold de sidste fire dage. Vi har ligget tæt på sofaen, skrællet kartofler, lavet aftensmad og sågar også været i karbad sammen. Jeg har nemlig læst hans nyeste bog Hippie 1 på min iPad, og da App’en til bogen er så smart udformet, at den kan skifte mellem tekst og lydbog, kan man bringe historierne om Tømrer-Claus, Henning Prins, Te-Dan og den indtil videre aldeles utiltalende Peter Louis-Jensen med sig over alt.”

Pressekontakt: Nanaki Bonfils: 27 59 15 29 / nanaki@madeamano.com

Tilmeld nyhedsbrev

E-mail