Blæksprutten – 125 års historie
Dato: 20. november 2014

Kronprins Frederik er Årets Blæksprutte

Blæksprutten – 125 års historie er en samling af de bedste, skarpeste og sjoveste tekster og tegninger fra verdens ældste satireskrift, Blæksprutten, som efter et par forkølede forsøg udkom første gang i 1889. Når Blæksprutten – 125 års historie udkommer, er tilbageblikket rigt suppleret med nye tegninger og tekster fra 2014. Og så er ballet slut! Efter en glorværdig og lang udgivelsesrække, er dette den sidste udgave af Blæksprutten.

Bogen udkommer 20. november, og at bladre og læse gennem bogen er som at opleve de sidste mange generationer passere revy. Stauning, Jens Otto Krag, Schlüter, Kurt Thorsen, Nicklas Bendtner. De er der alle sammen. Og hvem husker ikke angrebet på World Trade Center i 2001 eller massakren på Utøya i 2011? Hændelser, man på ingen måde kan lave sjov med, men som Blækspruttens team af fantastiske tegnere og forfattere behandlede, så ikke et øje var tørt. Genoplev begivenheder i ind- og udland som aldrig før.

Som noget helt enestående kan Gyldendal meddele, at Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik bliver Årets Blæksprutte. Det er første gang nogensinde, at et medlem af Kongehuset modtager denne hæderspris.

Motivationen fra Blækspruttens redaktion lyder:

”Blæksprutten er jo et satirisk årshæfte, og Blæksprutten har årvågent gennem 125 år fulgt og kommenteret de kongeliges gøren og laden. Altid med et kærligt og respektfuldt glimt i øjet.

Når Kronprinsen derfor modtager denne hæder skyldes det ikke mindst, at han alle dage har været et havdyr. Godt nok er det Kronprinsesse Mary, der er vandmand, men Hans Kongelige Højhed har været frømand, han har efter sigende være pingvin, og han er og bliver en blæksprutte. Ikke alene skal han jonglere med en ikke ubetydelig børneflok, som kræver sin mand, han har også en del officielle opgaver at tage sig af.

Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik har med beslutsomhed, charme og kæmpe talent varetaget alle disse mangfoldige opgaver.

Dette års Blæksprutte er den sidste. Derfor er vi særligt glade for, at Årets Blæksprutte er Kronprins Frederik.”

Blækspruttens redaktion består af Mette Frobenius, Anitta Aaen Sundby og Ole Knudsen.

Med venlig hilsen
Gyldendal

Tilmeld nyhedsbrev

E-mail