Dansk billedbog modtager prestigefuld amerikansk litteraturpris
Dato: 24. januar 2017

Pressemeddelelse

Dansk billedbog modtager prestigefuld amerikansk litteraturpris

Den danske billedbog Græd blot hjerte blev i går hædret med The Batchelder Award ved American Library Associations årlige prisuddeling ALA Youth Media Awards. Prisen er tidligere tildelt forfattere som Astrid Lindgren, Cecil Bødker og Bjarne Reuter.

Græd blot hjerte er skrevet af Glenn Ringtved og illustreret af Charlotte Pardi og blev udgivet første gang på dansk i 2001. Sidste år udkom billedbogen i USA med titlen Cry Heart, But Never Break på forlaget Enchanted Lion Books.

American Library Association uddeler årligt 21 priser til børne- og ungdomslitteratur. The Batchelder Award tildeles en enestående børnebog, der oprindeligt er udgivet på et andet sprog end engelsk og i et andet land end USA, men som efterfølgende er oversat og udgivet i USA. Juryen sagde:

»Ringtveds tekst respekterer sine læsere ved at tilbyde dem en trøstende, men direkte konfrontation med døden i en historie, der både er højtidelig og lys.«

Prisen er blevet uddelt årligt siden 1966 og er opkaldt efter bibliotekar Mildred L. Batchelder, som i 30 år var en del af American Library Association. Hendes mærkesag var at nedbryde grænserne mellem folk med forskellig kulturel og sproglig baggrund ved hjælp af børnelitteratur.

Heldigt møde i Central Park fik bog udgivet i USA

Oversættelsen af Græd blot hjerte begyndte med et tilfældigt møde. Glenn Ringtved var på ferie i New York og spurgte en forbipasserende om vej i Central Park. Skæbnen ville, at den fremmede også var forfatter, og han blev så begejstret for Glenn Ringtved og Charlotte Pardis billedbog, at han bad om lov til at præsentere den for forskellige amerikanske forlag. Enchanted Lion Books, der primært udgiver oversat børnelitteratur, var enige i, at Græd blot hjerte burde introduceres på det amerikanske marked.

Ringtved skrev oprindeligt bogen efter et besøg på sygehuset, hvor lægerne havde meddelt, at de ikke kunne helbrede hans mor:

»Min mor sagde ’græd blot hjerte, men brist ej’. Jeg ved ikke, hvor det kommer fra, men jeg syntes, det var så smukt, fordi det var tænkt som en hjælp til mig fra hende,« fortæller Glenn Ringtved.

»Da jeg kom hjem i seng om aftenen, lå jeg og tænkte på, hvordan jeg bedst kunne fortælle mine børn om døden, og så skrev jeg – liggende i sengen – historien om døden, der kommer for at hente en bedstemor.«

Sidste gang en dansk billedbog modtog prisen var i 1994, hvor hæderen tilfaldt Bjarne Reuter for romanen Drengene fra Sankt Petri. Han havde også fire år tidligere modtaget prisen for Busters verden. Den eneste anden dansker, der indskriver sig på listen, er Cecil Bødker, som tilbage i 1977 modtog prisen for romanen Leoparden. Rækken af tidligere prismodtagere tæller også Astrid Lindgren.

Græd blot hjerte har været udsolgt fra det danske marked i en årrække, men udkom i en ny udgave i april sidste år.

Med venlig hilsen

Gyldendal

Forfatter Glenn Ringtved
Telefon: 2568 3576

glennringtved@gmail.com

Julie Marstrand, pressekontakt, Gyldendal Børn & Unge

Telefon: 3375 5596

majm@gyldendal.dk

Mere information om The Batchelder Award

http://www.ala.org/alsc/awardsgrants/bookmedia/batchelderaward

Vedhæftet: Foto af Glenn Ringtved, kreditering til Robin Skjoldborg. Forside til Græd blot hjerte

Tilmeld nyhedsbrev

E-mail