Dansk børnebog om fake news, klima og mennesker nomineret til Nordisk Råds Børne- og Ungdomslitteraturpris
Dato: 25. marts 2021

Trilogien Den Rustne Verden handler om de fire søskende Ramona, Bowie, Peter og Lærke, der lever en tryg og behagelig tilværelse i Nykøbenhavn. Det øvrige Danmark er en losseplads af skrald og plastiksuppe, og befolkningen er klimaflygtninge bosat henholdsvis i Grønland under en enorm plexiglaskuppel og i Malmø. De fire hovedpersoner udviser håb og handlekraft i deres kamp for klima og retfærdighed. Nu er Adam O’s trilogi, Den Rustne Verden, nomineret til Nordisk Råds Børne- og Ungdomslitteraturpris. Det er den tredje store hæder, der tilfalder Den Rustne Verden i år.

Adam O er forfatter og tegner og har selv illustreret sin trilogi, Den Rustne Verden. Bøgerne udkom i 2019 og 2020, og det er det tredje og afsluttende bind i trilogien, som har undertitlen Ukrudt, der er nomineret til Nordisk Råds Børne- og Ungdomslitteraturpris. I begrundelsen for nomineringen lyder det bl.a.:

»Adam O. skaber et forståeligt mikrokosmos, der spejler alt det, vi kender fra vores dagligdag: skrald, fake news og usunde monopoler. Sproget er skarpt og samtidig legende let, og bliver derfor aldrig en "metallisk stemme" i den herligt konfronterende og civilisationskritiske sci-fi-fortælling i øjenhøjde med målgruppen. (…)  Adam O. skriver overbevisende om håb i en verden, der ellers har slukket lyset. Han gør det med noget helt særligt på hjerte.«

I januar blev det offentliggjort, at Den rustne verden 3 – Ukrudt var nomineret til Politikens Litteraturpris 2020, og siden er det meldt ud, at Den Rustne Verden er på Kulturministeriets shortliste over de titler, som er i spil til at blive nomineret til ministeriets Forfatterpris. Nomineringen til Nordisk Råds Børne- og Ungdomslitteraturpris er således den tredje udmelding om en nominering eller en shortlist til nominering, der på godt to måneder tilfalder Den rustne verden.

I Adam O.'s postapokalyptiske verden er det børnene, der handler og kæmper mod fake news, for klima, klode og mennesker. Børnene slår sprækker i den verden, de voksne har bygget op, og de indgyder håb for fremtiden. Både anmeldere og nomineringskomiteer har været enige om, at trilogien er et værk, der står solidt plantet i sin samtid: Den rustne verden er blevet kaldt et klimaepos til tiden. I trilogien tages den lurende katastrofe op på en måde, der rummer håb og humor, så alle læsere kan være i historien og både lade sig spejle, underholde og inspirere.

Adam O (f. 1976) har gennem en årrække lavet tegneserier, bl.a. Ruiner fra 2011. Han debuterede som romanforfatter i 2019 med Den rustne verden 1 - Flugten fra Danmark. Adam O tegner desuden til hjemløseavisen Hus Forbi.

Adam O har netop lagt sidste hånd på en ny stor børnebog til lidt yngre læsere, Den store Tonni2Ton, som udkommer på Gyldendal 4. juni.

Relevante links:

Nyheder (oversat til seks sprog): www.norden.org/sv/nyhet/dessa-kan-vinna-nordiska-radets-barn-och-ungdomslitteraturpris-2021  

Label og logo i forskellige sprogversioner: http://design.norden.org/maerker-nordisk-rads-priser-og-oversaettelser

Fotos og video til sociale medier: https://www.dropbox.com/sh/c5nujra5yp4lba0/AAA8FbgPqi3Td276fd9WMGXYa?dl=0

Pressefotos af Adam O: http://presse.gyldendal.dk/Search%20Result.aspx?search=adam%20o


Tilmeld nyhedsbrev

E-mail