Dansk trilogi udkommer i USA – og roses af Patti Smith
Dato: 3. september 2021

Den danske forfatter Harald Voetmanns romantrilogi, Vågen (2010), Alt under månen (2014) samt Syner og fristelser (2015), er på vej ud på det amerikanske bogmarked.

Det prestigiøse litterære forlag New Directions har købt rettighederne, og den første bog, Awake (Vågen), udkommer på tirsdag, 7. september. Den amerikanske poet, sangskriver og sanger Patti Smith har modtaget et eksemplar inden udgivelsen og skriver på Instagram: ”Det her er en interessant bog. Skriften er skøn. En fin oversættelse af J.S. Ottosen. Jeg drikker kaffe. Udenfor regner det. Der er en melankoli over det. Og alligevel er der kommet en ny forfatter, man kan læse og undersøge, Harold Voetmann. Det gør mig optimistisk og taknemmelig”.

Simon Pasternak, forlagschef for Gyldendal Skønlitteratur, siger:

»Harald Voetmann er en humoristisk pessimist, og hans bøger er på en gang meget lærde, unaturligt velskrevne, kulsorte og med en befriende humor. Vi har længe ment, at Harald Voetmann er et verdensnavn. At han nu udkommer på New Directions – et af de allerbedste amerikanske forlag – og får de mange læsere, han har fortjent, er en stor glæde«. 

 

Harald Voetmann fortæller om sin trilogi:

»De tre romaner handler om menneskets trang til at forstå og beherske både natur og medmenneske. De er sat i forskellige tider og beskriver på den måde skiftende verdenssyn i Vesten: Plinius den Ældres raseri mod naturens uretfærdighed, Tycho Brahes videnskabelige mystik og Othlo af St. Emmerams forpinte middelalderkristendom. Det kan ikke handle om natursyn uden også at handle om magt, køn, religion og seksualitet. I ét ord: drift. Hver bog har fået sin form fra en af de genrer, der fandtes i den tid, den omhandler: det antikke drama, en almanak fra 1500-tallet og en middelalderlig beskrivelse af Himmel og Helvede«. 

Og han siger dette om arbejdet med bøgerne:

»Det giver ikke sig selv på forhånd, hvorfor jeg skriver om det ene eller det andet. Jeg prøver mig frem og må lede efter forklaringen bagefter. Jeg kan ikke finde ud af at gøre det på andre måder. Da jeg skrev Vågen, havde jeg sat mig nogenlunde ind i Plinius og hans tid, fordi jeg i forvejen var interesseret, ikke fordi jeg ville skrive om det. Jeg husker det nu, som om den bog skrev sig selv, men jeg husker nok forkert. Alt under månen var et stort slid, der var jeg nødt til at researche, og der var et halvt år undervejs, hvor jeg ikke kunne arbejde på grund af medicinen mod min angst, som fik alt til at føles uvedkommende. Det var svært at gøre bogen dæmpet nok, de mange beskrivelser af landskab og vejr. Den skulle være kølig og atmosfærisk og så eksplodere i vanvid til sidst. Syner og fristelser havde jeg spekuleret over i årevis og ikke kunnet få hul igennem til, men pludselig viste den sig og blev skrevet i en kort blodrus, og det kan undre mig, at den på sin vis blev den mildeste af de tre, når jeg tænker på, hvordan jeg sad og hamrede i tastaturet. Det var ikke planlagt, men det var nødvendigt, at det hele endte med et mildere blik. Man kan nok ikke sige håbefuldt, men mildere«.

 

Alt under månen udkommer i USA næste år, Syner og fristelser i 2023.


Tilmeld nyhedsbrev

E-mail