Den svenske forfatter og illustrator Jan Lööf fylder 70 år den 30. maj 2010 - hyldes med dansk billedbog Da bedstefar var postbud
Dato: 18. maj 2010

Den 30. maj 2010 bliver den svenske forfatter og illustrator Jan Lööf 70 år.

Det fejrer vi med billedbogen Da bedstefar var postbud, som forfatter Martin Glaz Serup og illustrator Rasmus Bregnhøi har skabt som en hyldest til Jan Lööf og hans legendariske billedbog Min morfar er sørøver fra 1966 (på dansk i 1967).

I Da bedstefar var postbud, der udkom 15. april 2010 på Gyldendal, siger bedstemor, at bedstefar har været sørøver og sejlet verdenshavene tynde. Bedstefar siger, at det ikke passer. Han siger, at han har arbejdet i postvæsenet hele sit liv. Og drengen, som er bogens hovedperson, tror ikke, han lyver, for bedstefar kan alle postnumre udenad, og han har hverken klap for øjet eller en grøn papegøje på skulderen. Og om træbenet siger han: ”Det fik jeg af Satan …”

Serup og Bregnhøi har ladet sig inspirere af et af Lööfs hovedværker, Min morfar er sørøver fra 1985. Det har de gjort fordi bogen lige som mange andre af Lööfs billedbøger og tegneserier har haft en stor betydning for dem begge:

Martin Glaz Serup siger:

Min morfar er sørøver er nok en af de billedbøger der har gjort størst indtryk på mig og jeg synes at man skal hylde sine helte. Da bedstefar var postbud er en sådan hyldest, en omvending eller udvidelse af forlægget, der også sagtens kan stå alene. Lööf formår altid at gøre det mest dagligdags eventyrligt - i virkeligheden var bedstefar sørøver; men hvad nu hvis han i virkeligheden var postbud? I begge tilfælde resulterer det i eventyr for vores hovedperson og for vores læser. I Da bedstefar var postbud begynder eventyret for alvor på bogens sidste opslag, ved indgangen til heksens hus og det fortsætter i læserens fantasi, "Gå bare ind", som der står på skiltet.”

Rasmus Bregnhøi siger:

”Jan Lööfs bog Min morfar er sørøver er den første billedbog, jeg rigtig husker, jeg var omkring 5 år, da jeg fik den læst første gang.

Lööf univers og hans naive måde at fortælle i billeder på har en magi, der er umiddelbart appellerende. Det underlige er, at man altid husker tegningerne meget mere detaljerede, end de egentlig er. Han har en evne til definere alting om i sine tegninger, man tror på hans detaljer og forenklingen af dem.

Da jeg gik i gang med at illustrere Da bedstefar var postbud, slog det mig, hvor utrolig svært det er, at holde balancen mellem forenkling og detaljering.

Men Martin Glaz Serups og min lyst til at lave en hyldestbog til Jan Lööf bunder nok helt enkelt i vores store kærlighed til hans mærkelige tidløse univers.”

Jan Lööf, (f. 1940) er svensk forfatter, tegner og jazzmusiker. Hars vigtigste værker er tegneserien Felix (1967-1973) og billedbøgerne Min morfar er sørøver (på dansk i 1967) og Historien om det røde æble (på dansk i 1981). Jan Lööf bor i dag i Grækenland.

Tilmeld nyhedsbrev

E-mail