Forfatteren Emeli Bergman tildeles Michael Strunge-prisen 2022
Dato: 24. juni 2022

Mandag 27. juni 2022 uddeles årets Michael Strunge-pris. Den går til forfatteren Emeli Bergman for romanen På undersiden af dagen.

Priskomitéen motiverer valget bl.a. sådan:

 På undersiden af dagen er en roman om hverdagen, skrevet med stor sproglig præcision og nerve og fra et helt originalt sted. Fortælleren Anna er au pair og er derfor både tæt på og skævt placeret i forhold til alle de familier, hun arbejder for. Emeli Bergman har sin helt egen, foruroligende tilgang til et tema, som mange forfattere beskæftiger sig med i disse år – familien som et på én gang intimt og socialt rum, fuld af både kærlighed og ulighed, omsorg og økonomi”.

På undersiden af dagen udkom i 2021 på Gutkind.

Michael Strunge-prisen overrækkes årligt på eller tæt på Michael Strunges fødselsdag den 19. juni og er på 50.000 kr. Den blev indstiftet af Borgens Forlag i 1989 og er siden 2012 blevet videreført af Gyldendal. Med accept fra stifterne, Michael Strunges forældre, blev fundatsen samtidig ændret. Hvor hæderen tidligere skulle gives til en lyriker, der var debuteret efter 1986, tildeles den nu ”en dansksproget skønlitterær forfatter for dennes anden skønlitterære udgivelse”.

Michael Strunge-prisen er tidligere givet til bl.a. Theresa Salomonsen, Rakel Haslund-Gjerrild, Pernille Abd-El Dayem, Jonas Eika, Caroline Albertine Minor, Caspar Eric, Olga Ravn og Theis Ørntoft. En komité på tre medlemmer vælger årets modtager. Den består p.t. af professor Anne-Marie Mai, forfatter Thomas Boberg og lektor Tue Andersen Nexø.

Michael Strunge døde som 27-årig i 1986.

Tilmeld nyhedsbrev

E-mail