Forfatteren Pernille Abd-El Dayem tildeles årets Michael Strunge-pris
Dato: 17. juni 2019

Onsdag 19. juni 2019 uddeles årets Michael Strunge-pris på Gyldendal. Den går til forfatteren Pernille Abd-El Dayem for romanen June.

Priskomitéen motiverer valget bl.a. sådan:

”Pernille Abd-El Dayem tildeles Strunge-prisen 2019 for June, en roman om en ung kvinde, der krydsklipper mellem hendes opvækst og en ferie, hun er på alene. Med smukke, afklarede og roligt sitrende sætninger undersøger June livets tidlige sommer og tegner også et billede af en bestemt måde at være i verden på. Bevægelser og stemninger flyder mellem bevidsthed, krop og verden, men det er aldrig truende, snarere bare et vilkår. June er en roman fuld af sol og ømhed, både i familien og i det fremmede, og også en roman om, hvordan man finder og beskriver begivenhederne i et liv”.

Prisen overrækkes årligt på eller tæt på Michael Strunges fødselsdag den 19. juni og er på 50.000 kr. Den blev indstiftet af Borgens Forlag i 1989 og er siden 2012 blevet videreført af Gyldendal. Med accept fra stifterne, Michael Strunges forældre, blev fundatsen samtidig ændret. Hvor hæderen tidligere skulle gives til en lyriker, der var debuteret efter 1986, tildeles den nu ”en dansksproget skønlitterær forfatter for dennes anden skønlitterære udgivelse”.

Pernille Abd-El Dayem, f. 1985, er uddannet fra Forfatterskolen i 2012 og debuterede som forfatter i 2015 med Inden for revet. June, der er hendes første roman, udkom i 2018. For den har hun netop også modtaget Blixenprisen for årets litterære talent.

Michael Strunge-prisen tilfaldt sidste år Jonas Eika. Blandt de tidligere modtagere er også Caroline Albertine Minor, Caspar Eric, Olga Ravn og Theis Ørntoft. En komité på tre medlemmer vælger årets modtager. Den består p.t. af professor Anne-Marie Mai, forfatter Thomas Boberg og lektor Tue Andersen Nexø.

Michael Strunge døde som 27-årig i 1986. Han ville sidste år være fyldt 60 år.  


Tilmeld nyhedsbrev

E-mail