Forfatteren Rasmus Daugbjerg tildeles Michael Strunge-prisen 2023
Dato: 16. juni 2023

Onsdag 21. juni 2023 uddeles årets Michael Strunge-pris. Den går til forfatteren Rasmus Daugbjerg for romanen Trold.

Priskomitéen motiverer valget bl.a. sådan:

”Med trillende, hastige sætninger bygger Rasmus Daugbjergs Trold et stærkt og dystert univers op, hvis rødder skal findes i folkeeventyrene, i fabelen og i modernismens sære fortællinger. Romanens aktualitet ligger i dén måde, romanen skriver et nyt tonefald ind i dansk økokritisk digtning. I bogen er menneskelivet ikke andet end ødelæggelse, og naturen ikke andet end en kraft, der må hævne sig. Alt synes kun at gå en vej, nemlig mod det værre. Samtidig er der en mørk og rørende skønhed over Trold, både i sætningerne og i bogens mange scener og tableauer. Trold er urovækkende og fortvivlet og samtidig bevidstgørende og mobiliserende, og det helt uden at være moraliserende. Den vækker minder om både Villy Sørensens fortællinger og om Michael Strunges Fremtidsminder.”

Trold udkom i 2022 på Gutkind.

Michael Strunge-prisen overrækkes årligt på eller tæt på Michael Strunges fødselsdag den 19. juni og er på 50.000 kr. Den blev indstiftet af Borgens Forlag i 1989 og er siden 2012 blevet videreført af Gyldendal. Med accept fra stifterne, Michael Strunges forældre, blev fundatsen samtidig ændret. Hvor hæderen tidligere skulle gives til en lyriker, der var debuteret efter 1986, tildeles den nu ”en dansksproget skønlitterær forfatter for dennes anden skønlitterære udgivelse”.

Michael Strunge-prisen er tidligere givet til bl.a. Emeli Bergman, Theresa Salomonsen, Rakel Haslund-Gjerrild, Pernille Abd-El Dayem, Jonas Eika, Caroline Albertine Minor, Caspar Eric, Olga Ravn og Theis Ørntoft. En komité på fire medlemmer vælger årets modtager. Den består p.t. af professor Anne-Marie Mai, digter Caspar Eric, digter Molly Balsby og lektor Tue Andersen Nexø.

Michael Strunge døde som 27-årig i 1986. Den 19. juni 2023 ville han være fyldt 65 år.  Tilmeld nyhedsbrev

E-mail