Gyldendal bliver eneejer af streamingtjenesten Chapter
Dato: 29. oktober 2021

Lyd- og e-bogs-app’en Chapter bliver fra 1. november 2021 fuldt ejet af Gyldendal, der hidtil har ejet den sammen med Gads Forlag og forlaget Modtryk. Det sker efter lidt mere end et år i luften og på et tidspunkt, hvor Chapter efter en partnerskabsaftale med Telmore står til at blive den tredjestørste aktør på det danske marked for litteraturstreaming.

Chapter blev stiftet i 2020 som de danske forlags alternativ til udenlandsk ejede selskabers indtog på det danske marked.

Gyldendals administrerende direktør Morten Hesseldahl var initiativtager til Chapter, og han erkender, at det grundet flere aktørers indtog på markedet det seneste år har været en hårdere konkurrencesituation end forudset. Derfor ser han behov for en stærkere integration med Gyldendals øvrige salgskanaler.

»Vi har været – og er – meget tilfredse med samarbejdet med Gad og Modtryk. Derfor vil vi fortsætte et tæt samarbejde omkring projektet. Den skærpede markedssituation har bidraget til vigtigheden af at drive og udvikle Chapter, og nu ønsker vi i Gyldendal at styrke vores strategiske position på markedet yderligere og i større grad at samtænke vores kanaler ud mod slutbrugerne«, siger Morten Hesseldahl.

De to andre ejere af Chapter, Gads Forlag og Modtryk, deler analysen af behovet for skærpet fokus, og de har med udgangen af oktober valgt at træde ud af ejerkredsen.

»Det kræver meget kapital at skabe en stærk streamingtjeneste med mange abonnenter. Vi har valgt at bruge vores kræfter på at udvikle stærke skøn- og faglitterære titler, som også vil være til glæde og gavn for Chapter. Vi ønsker Gyldendal al held og lykke med Chapter i fremtiden«, siger Mette Jokumsen, administrerende direktør i Gads Forlag.

»Det er nu lykkedes at få en danskejet streamingtjeneste sat i søen i et hidsigt konkurrerende marked præget af internationale spillere. Det har været et stort fælles projekt, og resultatet er vi på Modtryk helt tilfredse med. Som minoritetsejer har Modtryk nu ønsket at sælge sine andele af Chapter, men vi har været meget glade for samarbejdet med Gads Forlag og Gyldendal, og vi håber og tror på, at Gyldendal kan fastholde Chapter som værende en velfungerende streamingtjeneste og et samlingssted for læsere og lyttere af alle slags«, siger Malene Schioldan, administrerende direktør i Modtryk.

Morten Visby, der er formand for Forfatterforeningen, fortsætter som observatør i bestyrelsen, og han udtaler:

»Set fra forfatternes side gør den ekstreme konkurrence på streamingmarkedet det blot endnu vigtigere, at der er en betydelig danskejet tjeneste som Chapter med publicistisk orientering og rødder i skabelsen af dansk litteratur. Det skal tjenesten blive ved med at leve op til, også med Gyldendal som eneejer, og det tror jeg på, Chapter vil gøre«.

Chapter vil fortsat blive drevet i et separat aktieselskab med armslængde til Gyldendal og uændret governance i forhold til de konkurrencemæssige forhold. Men det simplere ejerforhold øger manøvredygtigheden til at styrke vores samlede slutbrugertilgang i et stærkt konkurrencepræget marked, understreger Morten Hesseldahl.

»Vi ønsker at holde mulighederne åbne og har forskellige hypoteser for, hvordan vi kan organisere vores forskellige privatkunderettede kanaler. Det arbejde fortsætter over de kommende måneder«, siger Morten Hesseldahl.


Tilmeld nyhedsbrev

E-mail