Gyldendal udgiver Cavlingvinderes bog om hvidvaskskandalen
Dato: 4. januar 2019

Gyldendal har indgået aftale med de tre Berlingske-journalister Eva Jung, Michael Lund og Simon Bendtsen om at udgive fortællingen om hvidvaskskandalen, der rystede Danmarks største bank og nu efterforskes internationalt. De tre journalister har i dag, 4. januar 2019, modtaget landets fornemste journalistpris, Cavlingprisen, for at have afdækket hvidvask for milliarder i Danske Bank.

”Da vi begyndte at undersøge banktransaktioner fra en fjerntliggende baltisk filial af Danske Bank tilbage i januar 2017, havde vi ikke i vores vildeste fantasi forestillet os, at vi skulle ende med at afsløre verdens efter alt at dømme største hvidvaskskandale. Vi glæder os til at fortælle hele historien i en bog, som forhåbentlig vil tage læseren med ud på en hæsblæsende rejse,” siger Michael Lund. 

 

”Der vil naturligvis være tale om en faglitterær bog, men sagen er så dramatisk, at indholdet er en spændingsroman værdig. Historien strækker sig fra de bonede gulve på Kongens Nytorv til bankverdenens svar på 'det vilde vesten' i den estiske filial, der viste sig at have forbindelse til endeløse beskidte milliarder, den russiske sikkerhedstjeneste FSB, en myrdet russisk bankdirektør og et brutalt diktatur, der ifølge eksperter bestak højtstående europæiske politikere,” siger Eva Jung.

”Det her er en journalistisk fortælling af historiske dimensioner, og den er som skabt til at blive fortalt i bogform. Eva Jung, Michael Lund og Simon Bendtsen har arbejdet utrætteligt med sagen igennem to år, og deres præstation flugter  fremragende med de ambitioner, vi har for den slags journalistiske bøger på Gyldendal,” siger Peter Christensen, redaktionschef i Gyldendal Nonfiktion.

Bogen udgives efter planen i efteråret 2019.  

Sagen kort:

Journalisterne Michael Lund, Simon Bendtsen og Eva Jung har arbejdet intensivt med hvidvasksagen siden januar 2017.

Journalisterne har undervejs analyseret omkring 140.000 banktransaktioner, interne bankdokumenter på en stribe sprog og rejst mange tusinde kilometer for i hemmelighed at opsøge kilder i ind- og udland.

Journalisterne afslørede bl.a., hvordan op imod 53 mia. kr. over en årrække var blevet vasket hvide gennem konti i Danske Banks estiske filial.

Netop nu undersøger myndigheder i Danmark, Estland, Frankrig, England, Italien og USA forholdene i og omkring skandalesagen, og ti personer er blevet anholdt i Estland. Investorerne mistede så meget tillid til Danske Bank i 2018, at aktien tabte 100 milliarder kroner i værdi.

I alt strømmede 1.500 milliarder kroner uhindret igennem banken mellem 2007 og 2015, hvoraf en stor del var mistænkelige. Dermed er hvidvasksagen i Danske Bank efter alt at dømme den største i verdenshistorien.


Tilmeld nyhedsbrev

E-mail