Gyldendal udgiver ny børnebog af J.K. Rowling
Dato: 13. april 2021

En dreng og hans tøjgris kommer til at forandre alt, når J.K. Rowlings nye roman for børn, Julegrisen, udkommer på dansk på Gyldendal tirsdag 12. oktober 2021, samme dag som bogen udgives i resten af verden.

Julegrisen (på engelsk The Christmas Pig) udkommer samtidig i UK, Australien, New Zealand, Irland og Indien hos Hachette Children’s Group, i USA og Canada hos Scholastic samt i mere end tyve forskellige oversættelser på forlag rundt omkring verden (se oversigt nederst). Altså er der fra start tale om en global udgivelse.

Julegrisen handler om drengen Jack og hans yndlingslegetøj, en elsket tøjgris som altid har været der for ham i tykt og tyndt, i gode og mindre gode stunder. Men juleaften sker noget frygteligt: Tøjgrisen forsvinder sporløst. Heldigvis er juleaften som bekendt en aften, hvor mirakler kan ske; en aften, hvor alt kan komme til live, selv legetøj. Og Jacks nyeste tøjgris, den små-irriterende Julegrisen, har en vild plan. Sammen begiver de to sig ud på en magisk rejse for at søge efter det tabte og redde den allerbedste ven, Jack nogensinde har haft.

»Som J.K. Rowlings danske forlag glæder vi os over at kunne føje endnu en fremragende historie til et af børnelitteraturens største og vigtigste forfatterskaber – og hvem ved, måske en kommende ny klassiker i sig selv. Potentialet er der i hvert fald. Julegrisen er en helt vidunderlig historie i sin egen ret og samtidig lige så fantasifuld og original i sin sammenkobling af fantasi og virkelighed som Harry Potter-serien. Det er en historie, der vil gå rent ind hos alle børn og barnlige sjæle – og få dem til at kramme deres yndlingstøjdyr ekstra tæt efter endt læsning,« siger forlagschef for Gyldendal Børn & Unge, Lotte Hjortshøj.

Julegrisen er uden tilknytning til andre af J.K. Rowlings udgivelser, og den vil ramme plet hos børn fra 8 år og opefter. Det er med andre ord en fortælling, hele familien kan være fælles om, skrevet af en af vores største historiefortællere nogensinde, der nu gør efteråret værd at glæde sig til. Samtidig er der tale om J.K. Rowlings første roman for børn siden Harry Potter. Julegrisen udkommer som en naturlig forlængelse af hendes tilbagevenden til at skrive for børn med sidste års eventyr The Ickabog, der blev publiceret online i gratis kapitler for børn under corona-nedlukningen. Med udgivelsen af Julegrisen ser J.K. Rowling frem til igen at komme i kontakt med yngre læsere i den kommende vinter.

Om forfatteren

J.K. Rowling er forfatteren til de syv bøger om Harry Potter, der udkom mellem 1997 og 2007 (i Danmark mellem 1998 og 2007). Bøgerne om Harry, Ron og Hermiones oplevelser på Hogwarts Skole for Heksekunst og Troldmandsskab har solgt i over 500 millioner eksemplarer, er blevet oversat til over 80 sprog og lavet til otte blockbuster-film.

Ud over bogserien har Rowling skrevet tre afledte værker til støtte for velgørenhed: Quidditch gennem tiderne, Fantastiske Skabninger og hvor de findes (der dannede grundlag for en serie af film) og Barden Beedles eventyr.

J.K. Rowling fortsatte med historien om Harry som voksen i et skuespil, Harry Potter og det forbandede barn, som hun skrev sammen med manuskriptforfatter Jack Thorne og instruktør John Tiffany. Stykket har gået sin sejrsgang på teatre i hele verden og har modtaget stor kritikerros.

I 2020 vendte hun tilbage til at skrive for børn med eventyret The Ickabog, der udkom til gratis download for børn under corona-nedlukningen, og da historien efterfølgende kunne købes, donerede hun sine forfatter-royalties fra salget til grupper af udsatte under Covid-19-pandemien.

J.K. Rowling skriver også romaner for voksne og har under pseudonymet Robert Galbraith udgivet krimiserien om Cormoran Strike, som også danner grundlag for en tv-serie.

J.K. Rowling har modtaget mange priser og æresbevisninger, herunder The Order of the British Empire og Hans Christian Andersen-prisen. Hun støtter et bredt spekter af velgørenhedsarbejde gennem sin egen organisation Volant og er stifter af Lumos, som arbejder for børns sundhed.

Så længe hun kan huske, har hun ønsket at blive forfatter, og hun føler sig allermest lykkelig, når hun er i færd med at finde på historier. Hun bor i Skotland med sin familie.

Om illustratoren

Jim Field er prisvindende illustrator, animator og instruktør. Han har arbejdet med en lang række projekter, fra musikvideoer og titelsekvenser til reklamer og bøger.

Hans første billedbog, Cats Ahoy!, vandt The Booktrust Roald Dahl Funny Prize og blev nomineret til The Kate Greenaway Award. Efterfølgende har han illustreret en række storsælgende, multiprisvindende børnebøger, bl.a. Oi Frog! og The Lion Inside, børne-fiktionsserien Rabbit and Bear, ungdomsromaner af David Baddiel og samme forfatters debut med en billedbåret bog, Monsieur Roscoe - On Holiday, en tosproget bog, der introducerer læseren for sine første franske gloser.

Jim Field voksede op i Farnborough, har arbejdet i London og bor nu i Paris med sin kone og deres datter.

Om bogen

Julegrisen bliver trykt i et stort gaveformat med fuldt farveomslag og med ni sort-hvide billedopslag samt udsmykning i bogen udført af den prisvindende illustrator Jim Field. Omslagsdesignet bliver offentliggjort i løbet af de kommende måneder.

Bogen udkommer på dansk på Gyldendal i to formater: Som hardback til 199,95 kr. (vejl.) og som e-bog til 62,50 kr. (vejl.).

The Christmas Pig udgives tirsdag 12. oktober 2021 i mere end tyve territorier:

Brasilien (Rocco)

Catalonien (Edicions 62)

Danmark (Gyldendal)

Finland (Tammi)

Frankrig (Gallimard Jeunesse)

Tyskland (Carlsen)

Grækenland (Psichogios Publications)

Ungarn (Central Publishing Group Ltd. Animus Books.)

Israel (Books in the Attic & Yedioth Ahronoth Books)

Italien (Salani)

Japan (SayZanSha)

Nederlandene (De Harmonie)

Norge (Cappelen Damm)

Polen (Media Rodzina)

Rusland (Azbooka-Atticus)

Spanien og Latin Amerika (Salamandra)

Sverige (Rabén & Sjögren)

Taiwan (Crown Publishing)

Thailand (Nanmeebooks)

Tyrkiet (Yapi Kredi Yayinlari)

UK, Australien, New Zealand, Irland og Indien (Hachette Children’s Group)

USA og Canada (Scholastic)



Tilmeld nyhedsbrev

E-mail