Gyldendals Børnebogspris 2016 går til Hanne Kvist
Dato: 1. september 2016

Gyldendals Børnebogspris 2016 går til Hanne Kvist

Forfatter og illustrator Hanne Kvist bliver belønnet for sit store og mange facetterede talent ved forlagets årlige reception for børne- og ungdomsbøger i dag

Der er noget ærligt og helt særligt kreativt ved Hanne Kvists arbejde som forfatter og som illustrator. Hun er formgiver i ordets egentlige forstand. En forfatter, der giver form til noget, der ikke tidligere fandtes i verden. En forfatter, der skaber nye verdener i ord og billeder, der sprudler af humor, eftertanke og følsomhed.

Hanne Kvists talent kom senest til udtryk i romanen DYR MED PELS – OG UDEN fra foråret 2016. Romanen udmærker sig ved at bestå af både tekst og tegninger, og da hovedpersonen, skilsmissebarnet Freddy, trækker sig ind i sig selv og bliver stille, forsvinder ordene og bliver erstattet af billeder. Historien udfolder sig således visuelt – en enestående præstation, der er karakteristisk for netop Hanne Kvists forfatterskab:

Det er også netop hendes kærlighed til sprog og billeder, som Elin Algreen-Petersen, redaktionschef ved Gyldendal Børn & Unge, fremhæver, når hun fortæller, hvorfor Hanne Kvist bliver tildelt prisen:

»Hanne samler på ord, som hun hører alle steder, hvor hun færdes. Ordene sætter hun sammen til sætninger og så til små korte tekststykker – og ud af tekststykkerne vokser drenge og elefanter, kitteludlejere og små piger med vinger, mænd og kvinder, træer og mødre – og søskende. Og så begynder de at sige noget til hinanden (også træerne), og Hanne begynder at interessere sig for deres relationer til hinanden. Og hvis hun løber tør for ord eller bedre kan finde ud af, hvem figurerne er, og hvad der skal ske med dem, ved at tegne det, så gør hun det.«

Hanne Kvist var nomineret til Nordisk Råds Børne- og Ungdomslitteraturpris for TO AF ALTING (2013), og hun har modtaget Danmarks Skolebibliotekarers Børnebogspris i 2005. Hanne Kvist er født i 1961 i Skjern og er uddannet grafisk designer fra Den Grafiske Højskole i 1983.

Gyldendals Børnebogspris er blevet uddelt siden 1982, og Hanne Kvist slutter sig til rækken af prominente modtagere som Ib Spang Olsen, Kim Fupz Aakeson, Jakob Martin Strid og Tine Bryld. Sidste år blev prisen tildelt Tina Sakura Bestle. Med hæderen følger 100.000 kroner.

Med venlig hilsen
Gyldendal
Vedhæftet:
Portrætfoto af prismodtageren. Foto: Thomas Dohn, 2016.

For yderligere information, kontakt
Christian Bach, markedschef, Børn & Unge
christian_bach@gyldendal.dk
+45 5098 0506

Tilmeld nyhedsbrev

E-mail