Jonas Eika tildeles årets Michael Strunge-pris
Dato: 15. juni 2018

På den dag, da Michael Strunge ville være fyldt 60 år – tirsdag den 19. juni 2018 - uddeles årets Michael Strunge-pris. Den går til forfatteren Jonas Eika for novellesamlingen Efter Solen.

Priskomitéen skriver i sin motivering bl.a.:

”De fem historier i Efter Solen bevæger sig gennem den halve verden – København, Mexico, Nevada, London – og beskriver verden, som om noget grundlæggende og usynligt har forskubbet sig. Det er, som om reglerne for det menneskelige – vores omgang med verden, de energier, der driver os fremad – er blevet nye. Livet, døden, seksualiteten og økonomien ser ud til at have undergået en diskret mutation, og teksterne bliver foruroligende fremtidsminder. Noget ukendt og vildt skræmmende bliver sært fortroligt. Eika beskriver den ukendte verden med en næsten henkastet selvfølgelighed. Selv om hans prosa er intens og stærkt foruroligende, lader den sig alligevel aldrig ophidse. Med Efter Solen udvider Jonas Eika rammerne for sit eget forfatterskab og for, hvad  der kan skrives på dansk lige nu. Det er lang tid siden, danske læsere er blevet budt på noget lignende”.

Prisen uddeles årligt på eller tæt på Michael Strunges fødselsdag og er på 50.000 kr. Den blev indstiftet af Borgens Forlag i 1989 og er siden 2012 blevet videreført af Gyldendal. Med accept fra stifterne, Michael Strunges forældre, blev fundatsen samtidig ændret. Hvor hæderen tidligere skulle gives til en lyriker, der var debuteret efter 1986, tildeles den nu ”en dansksproget skønlitterær forfatter for dennes anden skønlitterære udgivelse”.

Jonas Eika, f. 1991, er uddannet fra Forfatterskolen og debuterede som forfatter i 2015 med romanen Lageret Huset Marie på Lindhardt og Ringhof. For den bog modtog han debutantprisen Bodil og Jørgen Munch-Christensens kulturlegat. Jonas Eikas Efter Solen udkom i april 2018 på Basilisk.

Michael Strunge-prisen tilfaldt sidste år Caroline Albertine Minor. Blandt de tidligere modtagere er også Caspar Eric, Olga Ravn, Theis Ørntoft, Sissel Bergfjord,  Lars Skinnebach, Morten Søndergaard og Lone Hørslev.
En komité på tre medlemmer vælger årets modtager. Den består p.t. af Anne-Marie Mai, Klaus Høeck, og Tue Andersen Nexø.

Gyldendal udgiver til efteråret Min krop er tung af drøm – et nyt udvalg af Michael Strunges poesi ved Caspar Eric. Han vil under prisarrangementet fortælle om sit arbejde med bogen.

Tilmeld nyhedsbrev

E-mail