Journalist Peter Olesen modtager Gyldendals faglitterære pris
Dato: 7. februar 2013

I 25 år har journalist og forfatter Peter Olesen sat fokus på bygningskulturen i sine populære bøger. Det engagement belønnes han nu for af Gyldendal.

Gyldendals faglitterære pris på 100.000 kroner går i år til forfatter og journalist Peter Olesen.

Prisen uddeles ved Gyldendal Faktas årlige Nytårskur i Klareboderne. Med overrækkelsen af prisen ønsker Gyldendal at styrke udviklingen af den faglitterære litteratur og hædre dem, som med engagement og talent formår at formidle faglig viden på en overbevisende og tilgængelig måde med respekt for både stof og læsere.

Det formår Peter Olesen. Han har gennem årene udgivet mere end 50 bøger, som primært har handlet om bygningskultur og sorg og savn. Han er i øjeblikket aktuel med titlen ”Peter Olesens København”.

Redaktionschef Louise Haslund-Christensen, Gyldendal Fakta, motiverer valget af Peter Olesen som modtager af prisen:

"Kærlighed og foragt er to ord, der er kendetegnende for Peter Olesens forfatterskab. Peter Olesen skriver om bygningskultur på godt og ondt. Men mest godt. Lige præcis spændingsfeltet mellem kærligheden til byen og foragt for dem, der ikke udviser, hvad han synes er omhu og respekt, er en af hjørnestenene i forfatterskabet. Han roser. Han skælder ud. Han holder sig ikke tilbage, og han ved, at det nytter. Han har med sine smukke og rigt illustrerede bøger, sine ord, sine holdninger og sin ihærdighed fået ændret på beslutninger og fået ting til at forandre sig. Især København har haft Peter Olesens bevågenhed. Han har været vidt omkring i byen: Bag facaderne, mellem husene, ved havnen, i haver og parker, han har kikket både op og ned, har set på genbrugte huse, svævende smutveje, overraskelser, torve og pladser og snart vil det handle om byens tårne. Med sine udgivelser om København har Peter Olesen åbnet manges øjne for vores hovedstad. Han guider novicer rundt i byen, og for os, der troede, at vi kendte København, viser han hele tiden, at hvis man blot holder øjnene åbne, så er der altid nyt at se. Tak for det."

Peter Olesen har i år 25 års jubilæum som forfatter. Han er uddannet journalist på Fyns Tidende 1971 og var ansat ved Danmarks Radio (TVA) fra 1976 til 1990.

Det er niende gang, at Gyldendals faglitterære pris uddeles. Tidligere prismodtagere af Gyldendals Faglitterære pris er Peter Bastian, Bo Lidegaard, Uffe Ellemann-Jensen, Pernille Stensgaard, Jesper Theilgaard, Nanna Simonsen, Hans Mortensen og Hans Edvard Nørregård-Nielsen.

Overrækkelsen af prisen finder sted:
Gyldendal, Klareboderne 3, 1001 København K., kl. 15.00 i Trykkeriet
Pressen er velkommen.

Med venlig hilsen
Gyldendal

Tilmeld nyhedsbrev

E-mail