Michael Strunges samlede digte indlæses af Niels Brandt fra The Minds of 99
Dato: 23. april 2021

For første gang udgives alle Michael Strunges klassiske digtsamlinger i lydform.

Niels Brandt fra bandet The Minds of 99 kontaktede i 2020 Gyldendal, da han undrede sig over, at Michael Strunges digte ikke var tilgængelige som lydbog. 

»Jeg havde en dag lyst til at lytte til Strunges digte på lyd. De var der ikke. Jeg har selv svært ved at samle mig om at læse, så jeg havde lyst til at lytte til dem. Dykke ned i hans ord og verden. Da jeg fandt ud af, at de ikke fandtes, gav det mig ideen til, at så kunne jeg sgu da indlæse dem,« fortæller Niels Brandt.

Gyldendal syntes, det var en god idé og gav sammen med Michael Strunges familie Niels Brandt lov til at indlæse den første digtsamling Livets Hastighed, der udkom som lydbog og stream i sommeren 2020. Den første udgivelse slog på et par uger rekorden som den mest lyttede digtsamling i Danmark nogensinde. Niels Brandt og Gyldendal har efterfølgende aftalt, at han indlæser alle Strunges klassiske digtsamlinger. Og han er i fuld gang med det store arbejde, det er at indlæse i omegnen af 1.000 digte. For at sikre at materialet bliver behandlet på bedst mulig vis har Niels Brandt allieret sig med digteren Caspar Eric, der selv har udgivet fem digtsamlinger og har stået for Strunge-udvalget til digtsamlingen Min krop er tung af drøm (Gyldendal, 2018).

»Jeg mødte Caspar Eric til en bogreception på Gyldendal, hvor jeg skulle spille til udgivelsen af hans Strunge-udvalg. Vi faldt i snak og fik efterfølgende et fantastisk venskab. Det handlede til at starte med ikke så meget om Strunge, mest om fodbold, faktisk. Men da jeg skulle i gang med dette kæmpe projekt, havde jeg virkelig brug for ham. Så han er en slags producer for mig her. Han sidder og lytter og fortæller mig, om jeg oplæser digtene ordentligt. Hjælper med at finde den rigtig følelse i digtene. Og så har vi det også bare sindssygt sjovt, når vi arbejder sammen,« siger Niels Brandt.

»Jeg synes virkelig, vi har gang i en rigtig fed proces. Vi bruger helt sikkert meget længere tid på det, end man traditionelt gør på lydbøger, men til gengæld gør det også, at vi kommer ind i nogle stemninger, der både spreder sig til digtene og til mange andre dele af vores liv og arbejde. Og for mig, der har læst og arbejdet meget med Strunge, er det også bare fedt, at Niels får noget helt nyt til at åbne sig i digtene. Derfor kan jeg også allerede mærke, selv om vi slet ikke er færdige, at det er et rum, jeg virkelig kommer til at savne at være i, men som jeg også glæder mig til at dele med folk,« siger Caspar Eric.

Janne Breinholt Bak, redaktør og digitale projektleder på Gyldendal, er begejstret for projektet:

»Niels Brandt er ikke alene forsanger, men skriver også de fleste af teksterne til sangene i The Minds of 99. Bandet har fået en ny generation af unge til at synge med på tekster, der kredser om tid, rum og identitetsdannelse. Gennem musikken har Niels Brandt selv opnået status som et af de største lyriske ikoner indenfor sin egen generation. Jeg hørte selv Niels spille og fortælle om sit forhold til Strunge ved Gyldendals fejring af Caspar Erics Strunge-udvalg, Min krop er tung af drøm. Og jeg syntes, at matchet mellem Niels Brandt og Michael Strunge gav mening på flere planer. Men det er en stor opgave at indlæse Michael Strunges digte, da Strunge havde sin helt egen distinkte måde at læse op på. Derfor blev jeg også meget begejstret for, hvordan Niels med en klar og nedtonet stemmeføring giver Strunges digte et særligt nærvær, der sætter sig i kroppen på én.«

Søndag 25. april 2021 udkommer de næste tre digtsamlinger i rækken af lydbøger:

Fremtidsminder (1980)

Skrigerne (1980)

Vi folder drømmens faner ud (1981)


Tilmeld nyhedsbrev

E-mail