Niels Brandt, forsanger i Minds of 99, indlæser Strunge
Dato: 9. juni 2020

Michael Strunges debutdigtsamling Livets hastighed var med sin titel en hyldest til David Bowies nummer Speed of life.  Hvor musikken dengang tjente til inspiration for den unge digter, er digtene nu tilbage i hænderne på en musiker. Niels Brandt, forsanger i bandet Minds of 99, rettede selv henvendelse til Gyldendal og spurgte, om han måtte indlæse Strunges digte.

Den 20-årige Michael Strunge debuterede med digtsamlingen Livets hastighed i 1978; en samling, hvori digtene drives frem af trangen til forandring. De 35 digte deler sig i tre, hvor nogle behandler temaet tid og rum, nogle udgør en frise, mens 21 digte er skrevet i gymnasietiden. Det epokegørende værk, der kickstartede Strunges karriere, bliver ved med at optage unge læsere og digtere. Ifølge Niels Brandt er Michael Strunge stadig et af de ubetinget største ikoner i Danmark.

”Jeg fik lyst til at høre nogle af digtene som lydbog og ledte efter dem. Da jeg opdagede, at de slet ikke fandtes, tænkte jeg, at det jo var helt vildt, så jeg kontaktede Gyldendal og spurgte, om ikke jeg måtte indlæse digtene,” siger Niels Brandt.

Gyldendals redaktør og digitale projektleder, Janne Breinholt Bak, var begejstret for idéen: ”Niels Brandt er ikke alene forsanger, men skriver også teksterne til sangene i bandet Minds of 99. Bandet har fået en ny generation af unge til at synge med på tekster, der kredser om tid, rum og identitetsdannelse. Gennem musikken har Niels Brandt selv opnået status som et af de største lyriske ikoner indenfor sin egen generation. Jeg hørte selv Niels Brandt spille og fortælle om sit forhold til Strunge ved Gyldendals fejring af Caspar Erics Strunge-udvalg, Min krop er tung af drøm. Og jeg syntes, at matchet mellem Niels Brandt og Michael Strunge gav mening på flere planer. Men det er en stor opgave at indlæse Strunges digte, da han havde  sin helt egen distinkte måde at læse op på. Derfor blev jeg også meget begejstret for, hvordan Niels med en klar og nedtonet stemmeføring giver Strunges digte et særligt nærvær, der sætter sig i kroppen på én.

Niels Brandt fik i indlæsningsprocessen vejledning af Caspar Eric, som i sin tid inviterede Niels Brandt med til Strunge-arrangementet: ”Da Niels spurgte, om jeg ville komme forbi lydstudiet, tøvede jeg ikke et sekund med at sige ja. Jeg glædede mig til at høre ham læse digtene op. Og jeg synes helt klart, at der er noget fedt ved, at to popikoner møder hinanden her.”

Med denne udgivelse går Gyldendal nye veje i og med, at musikstreamingtjenesterne også bliver taget i brug, hvilket glæder Niels Brandt.

”For mig har det været afgørende, at lydbogen udkommer på streaming-platforme som f.eks. Spotify. Når du hører en normal lydbog, ligger hele bogen i et langt stræk, men det er ikke optimalt i forhold til digte. I en digtsamling vil du nok gerne kunne springe rundt mellem digtene, ligesom når du skifter mellem sangene på et album. Det kan du her, fordi der er lagt track-inddelinger ind mellem hvert eneste digt, så du kan hoppe rundt mellem dem og høre nogle få eller dem alle helt efter, hvad du har lyst til. De bliver behandlet som sange. Det var en ny ting at gøre for Gyldendal, men jeg er glad for, forlaget var friske på det, og jeg synes på en måde, det ligger godt i tråd med Strunges ånd at lægge sig op ad, hvordan man bruger musik i dag,” siger Niels Brandt.

Michael Strunge (1958-1986) var en af de mest markante stemmer blandt 80’ernes digtere og punkpoeter og en førende digter i ny dansk litteratur; postmodernist, romantiker og symbolist i ét stykke.

Niels Brandt er forsanger og sangskriver i et af tidens mest succesfulde danske bands. Det prisvindende og anmelderroste band har bl.a. spillet to gange på Orange Scene på Roskilde Festival og skal 12. september i år spille egen koncert i Parken som det kun andet danske band nogensinde. The Minds of 99 har udgivet tre studiealbum og et livealbum. Seneste album, Solkongen (2018), vandt i kategorien Årets Album til Danish Music Awards i 2019. Bandets første single, Det er Knud som er død, er i øvrigt baseret på et digt af Tom Kristensen.

Lydbogen Livets hastighed er tilgængelig fra 11. juni 2020 på Spotify og Apple Music samt der, hvor du normalt finder din lydbog.


Tilmeld nyhedsbrev

E-mail