Nyfundne tidlige digte af Inger Christensen udkommer i maj 2023
Dato: 28. februar 2023


I maj 2023 får læserne mulighed for at fordybe sig i nyfundne tidlige digte skrevet af Inger Christensen. Digtene er fra perioden 1955 til 1960 – det vil sige, inden Inger Christensen debuterede som forfatter i 1962 med digtsamlingen 
Lys.

En ungdomsveninde til Inger Christensen lå inde med det meste af materialet og kontaktede Peter Borum, forfatterens søn. Ligesom han også er kommet i besiddelse af digte, som en nu afdød billedkunstner-ven til Inger Christensen havde haft liggende.

Udgivelsen, der får titlen Jeg bor i en hemmelig drøm, bliver på ca. 160 sider og indeholder foruden digte også tekster og tegninger.

Simon Pasternak, forlagschef for Gyldendal Skønlitteratur, siger:

»Da Peter Borum fortalte, at en stor samling tidlige digte af Inger Christensen var dukket op, kunne vi næsten ikke vente med at læse. Og vi blev ikke skuffede. Her ser man en ung digter finde sin form. Man kan se, hvilke veje hun gik i sit senere forfatterskab, og hvilke hun forlod. Der er både enkle og gribende digte om ensomhed, sorg og kærlighed og vildtvoksende og komplekse digte om natur, bevidsthed og sprog og de hemmelige tråde, der forbinder dem. Og igennem det hele strømmer den særlige Inger Christenske tone, der har gjort hende til Danmarks måske største digter nogensinde. Man skal altid passe på med superlativerne, men altså: Det her er stort.«

Bogen er redigeret af Peter Borum, som også har skrevet forordet, hvori der bl.a. står:

”Der er ikke tale om nogen »tabt digtsamling« fra 1950’erne, men om en række enkelttekster og tekstsuiter fra den periode, hvor Inger Christensens forfatterskab endnu var i sin vorden, om en dokumentation for den »inkubationstid«, der adskiller hendes tidligste rimede lyrik fra de første digtsamlingers klare, mundrette frivers. De er ikke i stand til at trække noget fra det senere forfatterskab, kun til at lægge noget til kendskabet til dets begyndelse, idet det er de senere teksters privilegium at lukke de tidligere, men de tidligeres at åbne veje gennem de senere. Som sådan stilles de her til det læsende publikums rådighed, idet Jeg bor i en hemmelig drøm dermed føjer sig til Verden ønsker at se sig selv som en art supplementsbind med yderligere dele af Inger Christensens tidlige værk.”

Jeg bor i en hemmelig drøm

Jeg bor i en hemmelig drøm
hos mit hjerte.
Om natten betror vi os
tavse til vinden.
Kun træer og fugle kan
tale så sagte.
Kun stjernerne ved
hvor jeg bor.
I en drøm om den mand
jeg beundrer.  
I drømmen om skovenes
stilhed.
Kun hjorten kan høre
min hvisken.
Kun blomsterne ved
at jeg elsker –
så hemmeligt bor jeg.

Titeldigtet fra samlingen, der efter planen udkommer 2. maj 2023.

Inger Christensen døde i 2009 i en alder af 73 år.

Tilmeld nyhedsbrev

E-mail