Søren Gyldendal Prisen 2016 går til historiker og forfatter Morten Møller
Dato: 20. april 2016I dag, onsdag 20. april, tildeles historiker og forfatter Morten Møller Søren Gyldendal Prisen 2016.

Juryen motiverer valget bl.a. således: 

”Søren Gyldendal Prisen 2016 går til historikeren Morten Møller for hans arbejde med mellemkrigstidens totalitarisme og dens tiltrækningskraft for fire vidt forskellige personer: lægen, modstandsmanden og universitetsrektoren Mogens Fog, forfatteren, redaktøren og modstandsmanden Børge Houmann og de to mindre kendte kommunister Ellen Schou og Adam Egede-Nissen, der i 1934 rejste til Sovjetunionen for at tjene Stalins sag. På et solidt historisk-fagligt grundlag, klart og nøgternt, uden forudfattede meninger, uden skelen til traditionelle ideologiske fronter, i en friere og friere fortællende form, har Morten Møller beskrevet de fires baggrund og bevæggrunde og derigennem tegnet ikke alene et portræt af de fire biograferede, men af en tid og dens politiske strømninger”.

Prisen overrækkes ved et arrangement i dag kl. 16 på Gyldendal, Forværelset, Klareboderne 3, København K. Pressen er velkommen uden tilmelding.

Morten Møller (f. 1978) er uddannet historiker, ansat på Det Kongelige Bibliotek og underviser desuden ved Skolerne i Oure. Ellen og Adam – En fortælling om kærlighed og terror i Stalins Moskva udkom i 2014 og indbragte ham prisen for Årets Historiske Bog og en nominering til Blixenprisen. Tobindsværket om Mogens Fog blev udgivet i 2009, mens Hvem er Nielsen? – En fortælling om kommunisten og modstandslederen Børge Houmann er fra 2012. Til næste år er Morten Møller aktuel med en bog om den spanske borgerkrig.

Søren Gyldendal Prisen uddeles i forbindelse med Søren Gyldendals fødselsdag. Den blev første gang overrakt i 1958 og var på 10.000 kr. Nu er den på 250.000 kr. Søren Gyldendal (1742-1802) grundlagde forlaget i 1770.

Med venlig hilsen
Gyldendal


Tilmeld nyhedsbrev

E-mail