I dag uddeles Søren Gyldendal prisen 2010, som i år tilfalder forfatteren Tom Buk-Swienty.
Dato: 12. april 2010

Tom Buk-Swienty modtager prisen for sit forfatterskab, der tæller kulturlitterære værker som bl.a. Den ideelle amerikaner, en biografi om journalisten, reformisten og fotografen Jacob A. Riis og Slagtebænk Dybbøl, der skildrer slaget i 1864.

Tom Buk-Swienty er kendt for sin evne til at skildre både personer og historiske begivenheder på en detaljeret og medrivende måde. Det demonstrerer han bl.a. i Slagtebænk Dybbøl ved den måde, han indfører sine læsere i både den komplicerede optakt til krigshandlingerne og i selve slaget.

I juryens motivering lyder det blandt andet også:

”Sansen for den gode historie er gennemgående i alt, hvad Tom Buk-Swienty befatter sig med. Det gælder i hans journalistik, det gælder (...) i Dybbøl-bogen og det gælder i Riis-bogen. Det er sansen for den gode historie og for det, der konstituerer den, der gør, at begge bøger i så eminent grad er tilgængelige og henvender sig til deres læsere og dermed har formået at formidle et kompliceret stof både klart og nuanceret til et stort, et usædvanlig stort publikum.”

Tom Buk-Swienty (f.1966) fik i 1992 udgivet sin første bog, Danmark i Europa, 1945-1992. Efter planen udkommer hans næste bog, Dommedag Als. 29. juni 1864. Kampen for Danmarks eksistens, senere i år på forlaget Gyldendal.

Frem til 2005 var Tom Buk-Swienty i en tiårig periode Weekendavisens USA-korrespondent og herefter lektor i journalistik på Center for Journalistik ved Syddansk Universitet. Han er nu forfatter på fuld tid, men har stadig en ekstern tilknytning til Syddansk Universitet og anmelder sideløbende bøger for Weekendavisen.

Årets Søren Gyldendal Pris overrækkes ved et arrangement på Gyldendal, Klareboderne 3, København K, i dag kl. 15.00.

Pressen er velkommen.

Søren Gyldendal Prisen overrækkes i forbindelse med Søren Gyldendals fødselsdag. Den første pris blev overrakt i 1958 og var på 10.000 kr. I år er prisen 200.000 kr.

Med venlig hilsen

Gyldendal

Vedhæftet liste over de seneste 20 års modtagere af Søren Gyldendal Prisen, oversigt over Tom Buk-Swientys forfatterskab samt foto af forfatteren (foto: Smedegaard Pressefoto & Video).

For yderligere information kontakt:

Redaktør Rasmus Øhlenschlæger Madsen

Telefon: 33 75 57 65

srrm@gyldendal.dk

Tilmeld nyhedsbrev

E-mail