Stort jubilæumsår. Den moderne danske børnelitteratur fylder 50
Dato: 12. januar 2017

Giv historierne videre fejrer Gyldendal jubilæumsåret med talrige litterære initiativer

I 1967 fik fem forfattere samme banebrydende tanke, der ændrede dansk børnelitteratur for altid. Tanken er enkel: Et barn er lige så meget værd som en voksen, og børnebøger er til for børn med respekt for deres liv, deres fantasi og deres verdenssyn. Den lille moderne spire er siden vokset til en skov af fantastiske børnebøger. Og det hele begyndte for 50 år siden.

Redaktionschef i Gyldendal Børn & Unge Elin Algreen-Petersen siger:

»Det er sådan en stille revolution, som de færreste nok er opmærksomme på, men som ikke desto mindre har haft enorm indflydelse på dansk litteratur. Det er bemærkelsesværdigt, at vi kun skal se 50 år tilbage for at finde de første bøger, der udtrykker den anerkendelse af barnet, som mange i dag nok tager for givet.«

De fem ikoniske bøger, der alle udkom i 1967, er Cykelmyggen Egon af Flemming Quist Møller, Silas og den sorte hoppe af Cecil Bødker, Snøvsen og Eigil og katten i sækken af Benny Andersen, Lille Virgil af Ole Lund Kirkegaard og Halfdans ABC af Halfdan Rasmussen.

Gyldendal markerer jubilæet i hele 2017 med en række initiativer, der hylder den moderne danske børnelitteratur og minder om, at børnebøger er noget, vi har sammen, som begejstrer på tværs af generationer, og som giver fælles, stærke læseoplevelser.

Sådan fejrer vi jubilæet – eksempler på aktiviteter

  • Landets folkeskoler og biblioteker inviteres med til festen med særligt udarbejdede udstillings- og undervisningsmaterialer og konferencer for fagpersoner.

  • Der vil blive afholdt højtlæsningsarrangementer i flere af landets største byer.

  • I samarbejde med Europæisk Kulturhovedstad AARHUS2017, Hay Festival og Danmarks Radio udskrives ’500 ord’, en landsdækkende skrivekonkurrence for børn. Vinderhistorierne vil blive læst op på den første internationale børnelitteraturfestival i Danmark i oktober, og vil blive udgivet som illustrerede bøger af Gyldendal.

  • Gyldendal giver overskuddet fra salg af jubilæumsbøgerne videre. Gyldendal har rettigheder til fire af de fem bøger fra 1967. Disse bøger vil udkomme i jubilæumsudgaver, hvor overskuddet går til den velgørende organisation Læs for livet.Læs mere om jubilæumsårets aktiviteter og initiativer på givhistoriernevidere.dk. Gyldendal indbyder til, at historier fra jubilæet løbende bliver delt i sociale medier via hashtagget #givhistoriernevidere.

Med venlig hilsen

GyldendalFor yderligere information kontakt

Elin Algreen-Petersen, redaktionschef, Gyldendal Børn & Unge

buea@gyldendal.dk

Mobil: 5199 9949

Julie Marstrand, pressekontakt, Gyldendal Børn & Unge

majm@gyldendal.dk

Telefon: 3375 5596

Tilmeld nyhedsbrev

E-mail