Er I der? - Danmarks første ungdomsroman på Facebook skrives fra dag til dag af kendte forfattere
Dato: 1. oktober 2009

For første gang herhjemme er en roman til unge ved at blive skrevet direkte på Facebook. Og fra i dag er det muligt for alle at følge med i historiens udvikling – og kommentere på den.

Er I der? hedder Facebook-romanen, som de fire erfarne forfattere Anne-Marie Donslund, Glenn Ringtved, Alberte Winding og Daniel Zimakoff står bag.

Som Valdemar, Tobias, Mirabella og Rebekka, der har mødt hinanden på en efterskole, begynder de at skrive sammen på Facebook fra hver deres by i Danmark, nu hvor efterskolen er fortid, og sommeren også er forbi. De fire forfattere har hver især bestemt, hvem de vil være, men det er indtil videre hemmeligt hvem, der er hvem.

Mirabella sendte første besked 8. september 2009 kl. 9.15. Og i dette minut har Rebekka sendt den seneste i morges kl. 8.40. På nogle dage er de fire unge ivrigt tastende - som 9. september, hvor de nåede op på 10 beskeder i deres Facebook-gruppe. Andre dage er de væk fra deres computer.

Sådan vil det være i hvert fald i nogle måneder. Og historien kommer til at foregå her og nu, så virkelige begivenheder i Danmark og resten af verden kan smitte af på handlingen.

Teksterne skrives direkte til Facebook. Forfatterne ser således ikke først hinandens bidrag. De har dog aftalt, i hvilken retning det overordnede – og dramatiske - plot skal gå, og ingen har lov til at lade sin person gøre noget ekstremt, uden at de andre forfattere har godkendt. Men detaljerne clearer de ikke med hinanden. Og en besked, der er afsendt, må ikke fjernes fra Facebook igen.

Derfor er de fire også enige om, at opgaven er ”smaddersvær, sjov og udfordrende”, fordi de netop ikke har fuld kontrol over historien, som de plejer at have. Ligesom de heller ikke er vant til, at handlingen i deres bøger offentliggøres, inden historien er slut. Og at læserne ydermere har mulighed for at blande sig løbende – og derved måske inspirere til en ny drejning i historien.

Anne-Marie Donslund, Glenn Ringtved, Alberte Winding og Daniel Zimakoff håber selv, at der kommer en god og spændende historie ud af Er I der?. Både på Facebook og senere som almindelig bog. Planen er, at cirka tre måneder efter, at sidste punktum er sat på Facebook, udkommer historien i bogform.

Følg med i handlingen her:

http://www.facebook.com/home.php?#/group.php?gid=110453103440&ref=ts

NB: Linket virker, når man er logget på sin Facebook-profil.

Man kan også komme frem til ungdomsromanen ved at taste titlen i søgefeltet på ens Facebook-startside.

Målgruppe for Er I der?: Unge 13-17 år.

Med venlig hilsen

Gyldendal

Tilmeld nyhedsbrev

E-mail